Image default
Всички Сериали Гледани в България Епизоди Интересно Новини от Турция

„Ти разкажи, Черно море“ – успехи и критики за сериала

С интригуващия си сюжет, засягащ актуални и болезнени теми за съвременното турско общество, драматичната сага „Ти разкажи, Черно море“ се превръща в един от най-рейтинговите, но и най-критикувани турски сериали.

Проектът е остро осъждан от организации за защита на жените заради многобройните сцени на насилие. През юни 2019 г. в проучване, представено от депутат от Републиканската народна партия, се посочва, че в епизод от поредицата има 20 минути физическо и 41 минути психическо насилие над жени. Няколко месеца по-късно продукцията е окончателно финализирана.

Същевременно обаче „Ти разкажи, Черно море“ държи рекорда за най-висок зрителски интерес към телевизионен сериал в Турция през последните години и печели четири приза на престижните награди „Златна пеперуда 2018“, включително за най-добър сценарий и най-сполучлива екранна двойка. Петият епизод на поредицата, излъчен през февруари 2018 г., отбелязва забележителни нива на телевизионен рейтинг, които и към момента остават неподобрени от друга продукция.

„Бях силно впечатлена от сценария и приех ролята на Нефес с огромен ентусиазъм“, заявява привлекателната Ирем Хелваджъолу, която българските зрители си спомнят в образите на Нурбахар от историческата продукция „Великолепният век“, Пелинсу от романтичната комедия „Стая 309“ и Туче в драматичната поредица „Слънчеви момичета“.

Ирем, Улаш и малкият Демир, който изпълнява ролята на Иит в сериала

Относно негативните коментари към „Ти разкажи, Черно море“ заради въздействащите кадри с насилие над жени 33-годишната Ирем категорично заявя: „Може да игнорирате този проблем, да се преструвате, че не съществува и да не го показвате в телевизионни сериали, но истината е, че той е част от нашата реалност и новинарските емисии го доказват ежедневно. Към нас имаше много упреци заради сцените с прояви на агресия от страна на Ведат към Нефес. За да привлечем вниманието на обществото, трябваше да представим темата открито и правдоподобно. След излъчването на първите епизоди на снимачната площадка при нас започнаха да пристигат жени, които ни признаваха, че са преживявали дори и много по-жестоки изтезания от своите съпрузи, но в крайна сметка са успели да се спасят от тях“.

В свои изявления по повод участието си в противоречивия сериал Улаш Туна Астепе, изпълняващ ролята на темпераментния, но принципен Тахир, признава, че е бил впечатлен от вълната от положителни реакции и коментари от страна на публиката по адрес на героя му. „Всички започнаха да ме наричат Тахир, въпреки че знаят истинското ми име. Според мен това е показателно, че зрителите много искат той да е реална личност, а не измислен герой“, споделя 34-годишният актьор, познат на българските зрители и като антагониста Орхан от „Справедливостта на Кара“.

„Проявата на агресия не е признак за сила, а точно обратното – на слабост. Към нея прибягват единствено лабилни индивиди, които се намират в безизходица, но не разполагат нито със смелостта, нито с разума да постъпят по друг начин“, убеден е Улаш.

Ирем Хелваджъолу и Улаш Туна Астепе
Ирем и Улаш печелят наградата за най-добра екранна двойка на престижните награди „Златна пеперуда“ през 2018 г.

43-годишният Мехмет Али Нуролу, ангажиран с трудната задача да пресъздаде образа на жестокия Ведат, коментира от своя страна, че никой освен него не трябва да разбира екранния му персонаж и да търси оправдания за постъпките му. „Аз съм длъжен да го направя, за да вникна в неговата мотивация, в начина, по който разсъждава и действа, и в представите му за справедливост. Нека да го кажа така – Ведат е личност, която няма място на този свят, но аз като актьор трябва да го приюта в съзнанието си, да живея в неговата реалност. Това е като да открехнеш вратата към злото в самия себе си. Ведат е убеден, че е прав в своите постъпки, но те не бива да са приемливи при никакви условия“, категоричен е Нуролу, който у нас сме наблюдавали и в образа на Каан от комедийната поредица „Градско момиче“ и в ролята на Ердем от семейната драма „Цената на живота“.

„Искам да подчертая, че никога не съм удрял наистина своята колежка. Нека всички зрители да са наясно с това. Ние сме професионалсти, които са много добре подготвени за подобни изпълнения. Ирем има огромна заслуга за убедителното пресъздаване на тези сцени. Въпреки че не са реални, те обаче често ни въздействат много силно емоционално. Никога няма да забравя как Ирем започна да плаче неудържимо след заснемането на една от тях. Почувствах се ужасно и веднага отидох при нея, за да я утеша, но тя ми заяви: „Не плача за себе си, Мехмет Али, а заради това, че има жени, които наистина преживяват този кошмар“. Там е проблемът“, подчертава актьорът.

Звездите на поредицата зад кадър

Въпреки огромния зрителски интерес към поредицата, нейните продуценти са категорични, че не измерват успеха й с високите рейтинги. Като основна цел на проекта те посочват стремежа му да се противопостави на насилието и потисничеството над жени и неслучайно за локация на снимките избират именно Черноморския регион, който има порочен имидж по отношение на равноправието между половете.

Любопитно е да се отбележи, че непосредствено след принудителния финал на продукцията, нейната сценаристка Айше Ферда Йълмаз и режисьорът й Емре Карабушак започват работа по драматичния сериал „Дъщерята на посланика“, за който се спекулира, че се е опитал да повтори успеха на „Ти разкажи, Черно море“, заимствайки мотиви от сюжета му и повдигайки отново някои от най-чувствителните теми в южната ни съседка.

Последният епизод на сагата е излъчен 13 ноември 2019 г.

Последвайте официалната ни страница във „Фейсбук“

Материалът „Ти разкажи, Черно море“ – успехи и критики за сериала е публикуван за пръв път на Вестник TV Сага.

Вижте също..

Паола Рей – любопитна подробност за "Трима братя, три сестри", за децата си и за емоциалната среща с Хуан Алфонсо на снимачната площадка

admin

„Скъпа мамо“, еп. 85 и 86 – Ще успее ли Фуркан да спечели сърцето на Назлъ?

admin

Принц Хари с документална поредица по Netflix

admin

Мехмет Али Нуролу: Не оправдавайте Ведат

admin

“Ти разкажи, Черно море”: Тахир спасява Ийт, но Ведат държи коз в ръцете си

admin

Коментирай

Новини за турски сериали
Новини за турски сериали

Този уебсайт използва бисквитки , за да предостави на посетителите по добро качество. Добре Повече информация

Privacy & Cookies Policy